HR

Familievennlige nettsteder

'family friendly'
Family Friendly Award
(www.virtuocity.com/family)
 
Rett som det er finner jeg sider på Internett som har skilt som sier at de er "familievennlige sider".
Jeg vil også gjerne være venner med familiene. Selv om mitt eget nettsted ikke er spesielt beregnet på barn, er det mange av sidene, spesielt i Personlig- og Litteratur-delene, som sikkert vil være til glede for lesere i alle aldre.
Så umiddelbart hadde jeg også lyst på et slikt skilt, og begynte å undersøke hva det hele dreide seg om. Og nå er jeg ikke så sikker lenger ....


Medaljer på postordre

(Hans og Grete)
Ville heksa i "Hans og Grete" ha klassifisert huset sitt som et familievennlig sted?
Er et slikt skilt noe egentlig bevis på at nettstedet er familievennlig? Så lenge du kan få det mot å avlevere "selvangivelse", er muligheten alltid til stede for at noen skal sette det opp bare for å narre til seg folk.
Dette ville naturligvis være ulovlig, men det bryr de seg kanskje ikke så mye om? Sidene vil bli sjekket før utlevering, men etterpå ....
I de fleste tilfelle er sannsynligvis alt i orden. Men noen full garanti gir det ikke.

Høy score hos barnevaktene

safesurf
SafeSurf
(http://www.safesurf.com/)
Systemet med nettbarnevakter, de såkalte Net Nannies, baserer seg på at nettstedene rangeres etter en viss poengberegning. Det består av spesielle dataprogrammer som blokkerer tilgangen til nettsteder som ligger over et angitt poengnivå. Jeg kommer til å bruke den samme betegnelsen også om de menneskene som setter opp programmene og som bestemmer hvilke poengnivåer som skal blokkere tilgang.
Det samme gjelder som for selvangivelses-skiltene - så lenge du gjør poengberegningen selv, er det for det meste i orden, men der er ingen garanti for at ikke noen kan forandre innholdet sitt etter at han er blitt sjekket.

Foreldreretten

Et av prinsippene bak "familievennlig"-skiltene og barnevaktsoppleggene er at foreldrene skal ha rett til å velge hva barna skal eller ikke skal kunne utsettes for på Internett. Men denne foreldreretten kan komme til å bli innsnevret av "Barnevaktkomiteen" - de har kanskje andre meninger enn du om hva barna dine bør eller ikke bør se.

rsac
RSACi  (http://www.rsac.org/homepage.asp)

Å ta seg tid sammen med barna

Er det i det hele tatt noen god ide å overlate barna til barnevakter over lengre tid? Er ikke det tid som du selv heller kunne ha brukt sammen med dem - brukt den på å lære dem hvordan de selv kunne vurdere hva som er sunt og ikke sunt å se på?
Kanskje du da trenger å lære deg mer av teknologien. - Gjør for all del det! Du vil ha glede av det selv også!

Bruk tid sammen med barna

Voksensider og lettkledde "babes"

Pornografi er mest vanlig som fy-fy når det gjelder hva barn skal få se. Dette er ikke særlig kontroversielt - bortsett fra den eldgamle debatten om når kunst blir vanartet og nedbrytende.
Enda mindre kontroversielt er problemet med menn i "chat"-rom som prøver å finne ut hvor unge jenter faktisk bor, og deretter prøver å oppsøke dem. Dette ser det likevel ikke ut til at barnevaktoppleggene gjør noe med.

Hat-propaganda = alt som barnevaktene hater?

Begrepet "hat-propaganda" lyder aggressivt. Det gir inntrykk av sider som fremmer aggresjon og oppfordrer til hat. Dessverre er det vanlig å bruke det om - og mot - steder som advarer mot en del former for "politisk korrekthet" - f.eks. homofiliens fremme - på en i bunn og grunn ikke-aggressiv måte, uten å oppfordre til hat.
Dette propagandafargede begrepet kan lett bli misbrukt av "barnevaktene", på en måte som strider mot foreldrenes rett til å velge. Foreldrene ønsker kanskje at barna skal lese spesielle advarsler eller kritiske avsløringer. De - og også nettstedet det er snakk om - ønsker å lære barna å bedømme selv hva som er rett og galt, ikke å hate de gruppene som granskes.
Kanskje dreier dette seg om et kristent nettsted, og slik får "barnevaktene" en unnskyldning for å stoppe det kristne budskapet også - faren for misbruk er helt reell.

Å utsette barn for vold
(på regulær basis)

Mengdevis av videoer og dataspill inneholder vold og forherliger det eller oppmuntrer til det. Det er bred enighet om at barn ikke bør utsettes for noen større grad av vold. De har endatil måttet lovbeskyttes mot en smekk på baken.
Men det finnes nettsteder som ønsker å vise fram vold for å kunne advare mot den - en type vold som barn stadig blir utsatt for. De ønsker å fortelle sannheten om hva som blir gjort mot små barn - svært små barn, bare babyene.
Faktisk så små at de ikke er født ennå.
(små føtter - 10 uker)

Enkelte nettsteder har lagt ut videoer av slike babyer som blir brutalt drept. (De har advarsler om at stoffet deres ikke er beregnet for barn.)
Denne drapspraksisen kalles provosert abort, og tusenvis av babyer blir utsatt for den hvert eneste år.

Hvis mine sider blir bedømt til ikke å fortjene skilting med familievennlighet, ville det være fordi ja-til-livet-siden min og (enda mer direkte) den engelske pro-life-siden min har lenker til denne typen vold. Jeg ønsker å advare mot den og å få folk til å forstå hva det er legene våre egentlig gjør.
Hvis et "familievennlig" skilt hindrer meg i å gi slike advarsler, foretrekker jeg å klare meg uten skiltet.

HR

HR

email
Anne K. Sorknes
menu Til temamenyen back Til forrige nivå:
Ja til livet

Grafikken er levert av aks., Just Jane's Graphics og Graphic Garden

Såvidt jeg forstår, er skiltene fra RSAC og Family Friendly Award bare til informasjon for leseren. SafeSurf, derimot, har lansert programmet SafeSurf Internet Filtering Solution (på http://www.safesurf.com/filter/) for skoler, biblioteker, internettleverandører og firmaer.
Det finnes mange forskjellige tilgjengelige opplegg. Eksemplene er tilfeldig valgt.


Graphic Garden