Narniaboklogo


Narnia-bøkene

I Narniabøkene av C.S. Lewis møter vi barn fra vår egen verden som under forskjellige omstendigheter kommer inn i en annen verden - inn i Narnia. Der møter de talende dyr, fauner, kentaurer, enhjørninger og andre lett mytologiske skikkelser. Og de kommer i kontakt med Aslan - som har fått dem dit fordi det var bruk for dem nettopp der og da, og som er til støtte for dem i de dramatiske situasjonene de må hjelpe til i.

HR


Legenden om Narnia


Drømmen om Narnia

Hvorfor skulle nå Polly ha tatt på seg den trolldomsringen? Det var onkel Andrew som hadde narret henne, og nå var hun plutselig ikke i rommet lenger. Som Digory alltid sa siden - han kunne ikke ha gjort noe annet enn å dra etter henne.

Sammen finner han og Polly ukjente verdener, og de får være med på at en helt ny verden blir til - Narnia.
(MN)

(løve)

Løven, heksa og klesskapet

Lucy, Edmund, Susan og Peter gjemmer seg i et klesskap og kommer til en annen verden - til et Narnia som Heksa Hvit har lagt under seg. Her fører hun sitt skrekkvelde i en evig vinter.

Spådommer sier at fire barn fra vår verden har en avgjørende rolle å spille i kampen mot heksa. Og dessuten ryktes det at Aslan er underveis - ja, at han kanskje allerede er kommet ....
(LWW)

(grevling)

Prins Caspian

Alltid har prins Caspian elsket fortellingene om fordums dager, da dverger, fauner og talende dyr ennå ikke var forsvunnet fra Narnia - og om de gylne årene, da fire konger og dronninger fra en annen verden regjerte landet.

Men hans onkel, tronraneren og tyrannen kong Miraz, vil - som sine forgjengere på Narnias trone gjennom flere hundre år - at disse "eventyrene" skal glemmes.

En dag får kongen sin egen sønn, og prins Caspian må flykte for livet. Men hjelp finnes. Kanskje er ikke fortidens skikkelser så helt forsvunnet likevel - og kanskje kan selveste Peter, den store kongen, komme tilbake når Narnia er i nød?
(PC)

(bjørn)

Reisen til det ytterste hav

Skipet på bildet var så typisk narniansk, og det fikk Lucy og Edmund til å lengte tilbake til Narnia, bort fra den ekle fetteren sin, Eustace, som de må bo hos denne sommeren.

Han erter dem, og tror ikke på landet deres. "Hva er så spesielt med det dumme bildet?" spør han. "Det virker så levende," svarer Lucy.

Og bildet er virkelig blitt levende - snart ligger de alle tre og kaver i vannet ved siden av skipet.
(VDT)

(mus)

Sølvstolen

I Narnia har den gamle, ulykkelige kong Caspian gitt opp håpet om å få se igjen sønnen sin. Det er ti år siden prins Rilian forsvant mens han jaget den slangen som drepte hans mor. Mange av Narnias tapreste innbyggere har lett etter ham, men ingen av dem har kommet tilbake.

Eustace og Jill blir tilkalt av Aslan og gitt i oppdrag å finne prinsen. Til hjelp får de fire tegn å følge, men ledsageren deres, myrvrikkeren Dysterpytt, er ikke særlig fornøyd med årvåkenheten deres overfor tegnene.

Og nå haster det - for det finnes dem som har sine egne planer både med prins Rilian og med Narnia ....
(SC)

(ekorn)

Hesten og hans gutt

Har alle en dobbeltgjenger? Shasta fikk i hvert fall møte sin. Selv var han fattiggutt, på flukt (sammen med hesten Bri) fra en pleiefar som ville selge ham som slave. Dobbeltgjengeren var en prins fra Archenland, på besøk i Calormen sammen med gjester fra det narnianske hoffet - men selv om guttene hadde så ulik bakgrunn, likte de hverandre med det samme.

Dronning Susan av Narnia trodde at hun trygt kunne avvise den calormenske frieren sin, prins Rabadash. Men snart må hun også flykte for ikke å bli tatt som slave.

Shastas ledsager under flukten, Aravis, som også prøver å unngå et uønsket ekteskap, overhører at Rabadash planlegger å ruste hæren sin til hevn. Nå haster det med å varsle Archenland og Narnia om faren. Men hvem kommer først fram, flyktningene eller fienden?
(HHB)

(hest)

Den siste striden

Lenge hadde Narnia vært uten besøk av Aslan, men endelig er det noen som forteller at de har sett ham. Den vise kentauren Roonwit er skeptisk - han har ikke sett noen varsler om dette, så kan det da være noen ekte Aslan?

Kong Tirian nærmer seg den skremmende sannheten, og han klarer å tilkalle Jill og Eustace til hjelp. Men overmakten er stor. De må gjøre seg klare til sin - og Narnias - siste strid.
(LB)


(The Narnian Chronicles)


HR

email
Anne K. Sorknes
menu Til temamenyen back Til forrige nivå:
Litteratur
 
VNN Til Vennskapsforeningen Norge-Narnia Diskusjonsforumet
Narnia - Oss talende dyr imellom
 
Flere Baynes-omslag til engelske og ikke-engelske Narnia-bøker - Innmelding i VNN - Forskjellige narnianske ressurser

De engelske bøkene er utgitt på Harper Collins (se http://www.harpercollins.com og http://www.narnia.com/)
De norske utgavene er utgitt på Gyldendal (se http://www.gyldendal.no)
Filmbilder lisensiert fra Buena Vista Pictures Distribution/Walden Media
THE CHRONICLES OF NARNIA, NARNIA,and all book titles, characters and locales original thereto are trademarks of C.S. Lewis Pte Ltd. and are used with permission. © DISNEY ENTERPRISES, INC. and WALDEN MEDIA, LLC. All rights reserved.
Grafikken for øvrig er levert av aks., Clipart Lines Copyright © Loraine Wauer Ferus og Anja's Icon Zoo
Bakgrunnsgrafikk kjøpt fra Graphic Garden