Om å kreditere for godt arbeid

Hvordan man ærer den som æres bør

HR

Hvorfor dette ikke er noen 'credits'-side
For lenge siden pleide jeg å ha en egen 'takk til'-side, eller 'credits'-side, for grafikk som jeg hadde hentet fra sider hvor den ble tilbudt gratis.
De fleste web-kunstnere er ikke spesielt glad i slike 'credits'-sider, ettersom den slags sider ikke er til noen særlig hjelp når en skal finne ut hvor grafikk kommer fra. Les Ge kredit där kredit krävs - der får du en god forklaring på hvorfor.

Ge kredit dar kredit kravs

Kunstnerne vil heller krediteres for grafikken sin på den siden der den er brukt. Ettersom dette er svært fornuftig, prøver jeg nå å holde meg til den fremgangsmåten, og kreditere enten med en tekst-lenke (for linjer og småbilder) eller med link-knapper (for bakgrunnsgrafikk og komplette sett).

Men ingen direkte-lenking!
Mens kunstnerne svært gjerne vil ha - og ofte forlanger - denne typen lenker til siden sin, kan direkte-lenking gi dem store problemer. Så hva er forskjellen?
Når jeg har en lenke på siden min, fører den deg til kunstnerens side når du klikker på den. Hvis jeg har en direkte-lenke til grafikken (ved å kode kunstnerens server som kilde for grafikken), vil den hente grafikken til min side når du ser på siden. Dette blir regnet som trafikk og bruk av båndbredde på kunstnerens nettsted - dette må hun kanskje til og med betale for, mens det ikke gir henne noen virkelige besøkende!
Dette er ikke rettferdig mot kunstneren! Måten det bør gjøres på, er at jeg i stedet kopierer den grafikken hun gir bort, til min egen maskin og bruker den fra min server, ikke fra hennes (og det er også det jeg faktisk gjør). Billy Bear's Playground (på http://www.billybear4kids.com/) har en (engelsk) artikkel som heter "What is "Direct Linking" ...." - den forklarer dette mer detaljert.

Keep original artists on the net

Dette er faktisk et spørsmål om å få beholde kunstnerne på Nettet. En del kunstnere har stengt nettstedene sine fordi det ble for kostbart for dem å betale for andres bruk av deres båndbredde. Andre har lyst til å gi opp fordi de ikke blir kreditert for arbeidet sitt, eller fordi andre selv tar æren for det!
Når kunstneren sier: "Ikke legg grafikken min inn i en samling!" så la være å gjøre det. Kunstneren har selv opphavsrett (copyright) på arbeidet sitt, du kan ikke gi det bort på hennes vegne. Hvis du gjerne vil dele denne grafikken med andre på Nettet, så lag heller en samling av lenker til dem som gir bort sin egen grafikk (se for eksempel min samling Lenker til gratis grafikk).

Det er da bare vanlig høflighet ....
Det minste vi kan gjøre til gjengjeld for disse kunstnernes gavmildhet er å følge reglene for hvordan grafikken deres skal brukes. Det finnes dessuten flere hjelpsomme mennesker på Nettet - noen lager hjelpesider for ulike temaer, noen påtar seg til og med å svare på spørsmål. Vi bør gi dem anerkjennelse også, i det minste ved å behandle dem med alminnelig høflighet. Det pågår en svensk kampanje (på http://www.gilbertson.nu/Artig.htm) - kanskje du også vil være med i den?

Är DU Artig??

Jeg står i stor takknemlighetsgjeld til kunstnere som tilbyr grafikk bare mot en lenke (eller mot en rimelig pris). Arbeidet deres er ikke den eneste grafikken jeg har på sidene mine - jeg har for eksempel lagd navigasjonsknappene mine selv.
Men det meste av grafikken min er kjøpt hos forskjellige web-kunstnere eller kommer fra Free Graphics-sidene deres.
Uten dem ville det ikke ha vært på langt nær så morsomt å bygge opp nettstedet mitt.
Og uten dem ville ikke Nettet ha vært et så fargerikt sted.

Faded Tapestries - Keeping the Internet Safe for Artists


HR
email
Anne K. Sorknes
g-bok Gjesteboka
 
home
Til hjemmesiden i hytta
new
Hva er nytt?
hot
Hva er brennbart?
 
Personlig Pedagogisk Filosofisk Litterært Digitalt Diverse

Grafikken er levert av aks. og de respektive kampanjestedene
eller kjøpt fra Graphic Garden
Bakgrunn Copyright © Loraine Wauer Ferus
Graphic Garden